Email:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Veilig handelen

Wij gaan er vanuit dat mensen die gebruik maken van AmaaiAmaai.be akkoord gaan met de Gebruikersvoorwaarden en zich hier ook aan houden.
De meeste AmaaiAmaai gebruikers zijn dan ook betrouwbaar. Iedere dag vinden er honderden biedingen en reacties plaats, die voor het overgrote deel toch wel heel goed aflopen. Helaas gebeurt het soms dat mensen weigeren zich aan de Gebruikersvoorwaarden te houden. Goedwillende AmaaiAmaai gebruikers kunnen daar eventueel de dupe van worden.

Op deze pagina vind je allerlei tips om te voorkomen dat jij de dupe wordt van deze kwaadwillende mensen en oplichters.

» Gebruik je verstand
Een gezond stukje wantrouwen ten opzichte van een koper of verkoper op AmaaiAmaai kan geen kwaad. Je hebt naast e-mail of telefonisch contact met een eventuele (ver)koper verder geen contact en je kent de (ver)koper meestal niet. Probeer daarom zoveel mogelijk te weten te komen over de (ver)koper. Als je vreemde dingen tegenkomt over de (ver)koper, haak dan gewoon af. Doe niet mee aan dingen die je vreemd in de oren klinken.

» Verzamel informatie over de (ver)koper
Mocht je tot een transactie willen komen met een (ver)koper, verzamel dan zoveel mogelijk informatie over de (ver)koper. Als jij als koper iets wilt kopen van een verkoper, kijk dan eens of deze verkoper nog andere advertenties heeft op AmaaiAmaai
Oplichters bieden vaak dure producten aan voor erg lage prijzen, zoals mobiele telefoons, TV's, laptops, enz. Als een verkoper verschillende van zulke producten aanbiedt, moet je extra voorzichtig zijn. Oplichters gebruiken soms 'Western Union', 'BidPay' of 'MoneyGram' voor het afronden van betalingen. Western Union, BidPay en MoneyGram zijn banken waarbij je anoniem geld van de rekening kunt halen. Western Union, BidPay en MoneyGram worden dan ook vaak door oplichters gebruikt. Ons advies is om nooit betalingen via Western Union, BidPay of MoneyGram te doen.
Oplichters proberen je te doen geloven dat een betaling reeds onderweg is; door het sturen van een bewijs van betaling per e-mail (bijvoorbeeld: "Citibank online transfer"). Wij adviseren je de betaling altijd geheel af te wachten totdat deze daadwerkelijk bijgeschreven is op je bankrekening.

» Hoe herken je een oplichter?

 • Oplichters plaatsen hun advertenties graag in het Engels.
 • Oplichters gebruiken meestal anonieme emailadressen, zoals Hotmail, Yahoo en Gmail.
 • Oplichters bieden artikelen vaak voor een erg lage prijs aan.
 • Oplichters bieden vaak dure artikelen aan zoals mobiele telefoons, plasma tv's, laptops en motoren.
 • Oplichters maken graag gebruik van Western Union, BidPay of MoneyGram. Ons advies: gebruik nooit Western Union, BidPay of MoneyGram!
 • Oplichters reageren vaak op advertenties en doen hierbij een voorstel dat haast te mooi voor woorden is. (bieden bijvoorbeeld een hogere prijs dan waarvoor jij het artikel te koop aanbiedt)
 • Oplichters willen graag dat je een product naar Nigeria of een ander Afrikaans land opstuurt.
 • Oplichters willen de transactie graag via een derde partij laten lopen, zoals FedEx.
 • Oplichters proberen je te doen geloven dat een betaling reeds onderweg is, door het sturen van een bewijs van betaling per e-mail (bijvoorbeeld: "Citibank online transfer")

» Gebruikerswaardering
Controleer ook altijd de Gebruikerswaardering van de (ver)koper. De Gebruikerswaardering is bij elke advertentie te vinden. Als iemand een slechte Gebruikerswaardering heeft, pas dan op. Lees de waarderingen van andere AmaaiAmaai gebruikers over deze adverteerder en beslis of je een transactie wilt maken met de adverteerder.

» Contact
Als er contact is gelegd tussen koper en verkoper, wissel dan onderling zoveel mogelijk gegevens uit zoals adres, e-mailadres en telefoonnummer. Controleer ook of de opgegeven gegevens juist zijn, bijvoorbeeld door het opgegeven telefoonnummer te bellen.
Stel zoveel mogelijk vragen over het product dat je wilt kopen, en vraag hoe het zit met de garantie en service. Maak ook duidelijke afspraken over betalingsvoorwaarden en eventuele verzendkosten.

» Betalen
Mocht je tot een transactie gekomen zijn met de (ver)koper, dan moeten er goede afspraken gemaakt zijn over de betalingswijze. Een aantal mogelijkheden zijn:

 • Handje contantje
  Een zeer veilige manier van het afronden van een transactie die je op
  AmaaiAmaai gemaakt hebt, is door af te spreken met de (ver)koper. Je ziet als koper direct wat je koopt en als verkoper weet je zeker dat je je geld direct krijgt. Als koper en verkoper ver uit elkaar wonen kan het lastig zijn af te spreken. Je kunt dan bijvoorbeeld ergens tussen de twee woonplaatsen in afspreken. Let dan wel op dat je op de afgesproken lokatie blijft (ga niet van lokatie naar lokatie), en dat je met één en de zelfde persoon de transactie afrondt. Als de betaling een groot bedrag betreft, neem dan niet het gehele bedrag mee, maar ga naar pinautomaat om het resterende bedrag te pinnen.
 • Betalen via bank
  Het afronden van een transactie door middel van het betalen via een bankoverschrijving brengt risico's met zich mee. Als het om wat grotere aankopen gaat, kun je het onderling het beste regelen dat er vooraf een deel van de betaling wordt overgemaakt. Zodra de betaling bij de verkoper binnen is, stuurt deze het product naar de koper toe, waarna de koper het resterende bedrag overmaakt. Het is altijd mogelijk dat één van beide zich niet aan zijn afspraken houdt. Hou hier dan ook van te voren rekening mee! Doe in ieder geval geen betalingen via Western Union, en kijk uit bij betalingen die naar een buitenlandse bank gedaan worden.
 • Betalen onder rembours
  Bij het postkantoor kunnen zendingen onder rembours verzonden worden. De koper ontvangt het product dan per post thuis en moet de kosten van het gekochte product aan de postbode voldoen. Als koper brengt dit risico's met zich mee. Er kan in de zending altijd iets anders zitten dan dat je hebt gekocht via
  AmaaiAmaai. Vraag altijd de legitimatie van de postbode. Kan deze geen legitimatie laten zien, betaal dan niet!

» Meld problemen
Heb je het gevoel dat je ondanks alle op deze pagina beschreven tips opgelicht bent? Laat het ons dan weten! Wij kunnen ervoor zorgen dat andere Amaai Amaai gebruikers niet nogmaals het slachtoffer worden van een oplichter. Ook kunnen we je adviseren over de te volgen stappen bij oplichting. Kijk op de contactpagina hoe je met ons in contact kan komen.

» Procedure bij oplichting
In geval van oplichting adviseert AmaaiAmaai om direct bij de politie aangifte te doen. Verstrek zo veel mogelijk details aan de politie. Print bijvoorbeeld de advertentie gegevens uit en de e-mails die gestuurd zijn. De politie kan vervolgens een schriftelijk verzoek bij AmaaiAmaai indienen voor gebruikers gegevens of advertentie gegevens.
Amaai Amaai is bevoegde instanties snel van dienst bij het verstrekken van de gevraagde informatie. Voor contactinformatie zie de contactpagina.

De pagina die U wilt bezoeken, kan aanstootgevend erotisch materiaal bevatten en is niet geschikt voor minderjarigen.

Weet u zeker dat u door wilt gaan?